Winnice w Polsce – Winnica Jaworek


Winnice Jaworek położone są w małej miejscowości Miękinia w województwie dolnośląskim (około 26 km od Wrocławia). Założone w 2001 roku przez Ewę i Lecha Jaworek, są jedną z pierwszych i największych winnic w Polsce uprawiających winorośl szlachetną Vitis vinifera. Pierwsze winogrona zebrano w 2003 roku, tworząc tym samym debiutancki rocznik składający się z takich win jak: riesling, pinot noir, pinot gris, elbling. W 2006 roku wina Jaworek włączone zostały przez Ministerstwo Rolnictwa na listę Produktów Tradycyjnych. Jako pierwsza winnica w Polsce w roku 2009 wprowadziliśmy do oficjalnej sprzedaż rocznik 2008. Tym samym biały Feniks oraz różowy Pinot Noir Rose były polskim sprzedażowym debiutem. W roku 2012 Winnice Jaworek i produkowane tu wina zostały wyróżnione certyfikatem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolny Śląsk, skupiającej producentów stosujących wysokiej jakości surowce oraz wytwarzających regionalne specjalności. Od roku 2015 Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska rekomenduje produkty Jaworek na liście 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w całej Polsce. Winnice Jaworek należą także do Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego – Smaki Dolnego Śląska promującego tradycyjne produkty oraz kulinaria naszego regionu oraz zostały docenione za odtwarzanie tradycji uprawy winorośli na Dolnym Śląsku i propagowanie enoturystyki.

Winnice Jaworek, Dolny Śląsk, polskie wino

Winnice Jaworek, polskie wino, 01

Winnice

Winorośl uprawiana jest obecnie w dwóch parcelach, Miękinia 15 ha – od zachodu osłonięta drzewostanem rezerwatu przyrody Zabór oraz w Wińsko 3,5 ha – zachodnia część Wzgórz Trzebnickich. Dzięki wielkości areału upraw Winnice Jaworek są jednymi z największych winnic w Polsce. Historycznie na obszarze 24 ha testowanych było ponad 30 odmian winorośli sprowadzonych między innymi z Niemiec, Austrii i Francji. Wszystkie prace oraz zabiegi wykonywane są manualnie. Aby uzyskać jak najlepsze owoce, wiosną przycina się latorośle oraz latem znacznie ogranicza się liczbę gron poprzez zielone zbiory. Wina Jaworek produkowane są z ręcznie zbieranych oraz selekcjonowanych owoców. Na plantacjach uprawiane są m.in. szczepy takie jak: solaris, riesling, regent, pinot noir, chardonnay, cabernet cortis, zweigelt, pinot gris, monarch, gewürztraminer, muscat ottonel i inne.

Winnice Jaworek, polskie wino, 02

Winiarnia

Miejsce przerobu i produkcji wina z owoców pochodzących z Winnic Jaworek usytuowane jest w starym odrestaurowanym poniemieckim folwarku oddalonym od winnic o około 500 metrów. W zabytkowym budynku powstałym w 1903 roku do użytku na potrzeby winiarni na początku 2001 roku przeprowadzono nową aranżację wnętrza w skład której wchodzą: leżakownia, pomieszczenie do fermentacji i rozlewania wina wydzielona dla potrzeb produkcyjnych, a także sala degustacyjna, patio degustacyjne i piwniczka do przechowywania win.

Winnice Jaworek, winiarnia, polskie wino, 03

Wyśmienite miody pitne gronowe

Poza tradycyjną produkcją białych i czerwonych win, na bazie soku winogronowego powstają unikalne miody pitne gronowe. Ciekawe połączenie soku z winorośli z różnymi odmianami miodu daje niepowtarzalny trunek, którego powstawanie opiera się na tradycji wytwarzania miodów pitnych oraz na własnej recepturze.

Lech Jaworek, Winnice Jaworek, Dolny Śląsk, polskie wino, 04

Chęć ciągłego rozwoju

Gorące i długie lato oraz ciepła jesień sprawiły, że wino z pierwszego rocznika było obiecujące i spotkało się z bardzo dobrym przyjęciem wśród degustatorów. Zachęciło to nas do kontynuowania przedsięwzięcia i zwiększania areału upraw. Zdobyte doświadczenie, rozwój winnicy i chęć tworzenia win charakterystycznych dla Dolnego Śląska przyniosły efekt w postaci bogatej oferty win.